מן הבלוג

התרופה לניכור הורי

למי המאמר הזה מיועד?

מכירים באזווארד (buzzword) כאלה שהשימוש בהם הפך אופנתי ביותר בשנים האחרונות?

בתחום התקשורת אלו צמד המילים "פייק ניוז", בתחום הטכנולוגיה ה"ביג-דאטה" החליף את ה"סייבר" ובתחום החינוך "הפרעות קשב וריכוז" נשארו אי שם ב-2007 והיום כל הבעיות הן ב"ויסות חושי".

בתחום דיני המשפחה הבאזווארד בשנים האחרונות היא בוודאות "ניכור הורי".

אתרי האינטרנט מלאים בכתבות על ניכור הורי, משרדי עו"ד הטובים בארץ, כתבו עשרות מאמרים ואף ספרים המפרטים את המקורות המדעיים, הטיפוליים, הפסיכולוגיים אודות "תסמונת הניכור ההורי".

המאמר הזה לא מיועד לעורכי דין, אקדמאים או פסיכולוגים – הוא מיועד לכם.

אם אתם קוראים את המאמר הזה, אתם ככל הנראה הורים, ילדיכם ככל הנראה בני שלוש עד שמונה עשרה, ואתם בוודאות נמצאים במשבר גירושין – בין אם התגרשתם בעבר או שאתם מתגרשים בימים אלו.

המילים האלו נכתבו עבורכם מתוך הפרקטיקה, בשילוב הניסיון והידע המקצועי ביותר שתוכלו למצוא.

מה זה ניכור הורי?

ניכור הורי היא תופעה קיצונית במסגרתה על רקע הפרידה בין ההורים הורה אחד (המנכר) מסית באופן שיטתי את הילדים כנגד ההורה השני (המנוכר) עד שהילדים לא מעוניינים בקשר עם ההורה השני.

מדובר במצב קיצון בו הילדים מוחקים את הורה המנוכר והוא נחשב בעיניהם כמי שאינו בחיים (כפי שנכתב, מדובר במצב קיצוני מאוד).

ניכור הורי היא אינה תופעה חדשה.

זהו שם חדש לתופעה מוכרת שבשפת העם הרווחת מוכרת כ"בחירת צד".

אני מכירה אנשים בני 50 שלא מדברים עם אימם או אביהם מהיום שהוריהם התגרשו.

יחד עם זאת, העת המודרנית שמה את התופעה תחת זכוכית מגדלת, ועם המחקר והעיסוק סביב התחום למערכת המשפט יש אף הצעות פרקטיות ושיטות עבודה להתמודדות עם התופעה.

 

60 שניות על ניכור הורי-

 

 

לא כל הסתה מגיעה לכדי ניכור הורי, אבל כל מקרה של ניכור הורי התחיל מהסתה.

להסתה דרכים שונות ומגוונות, יצירתיות יותר ופחות – כולן מוכרות בפרקטיקה.

הדוגמאות המובאות להלן הן המעודנות שבמעודנות, שכן לעיתים, אף הנייר לא יכול לסבול הכל:

  • אלימות מילולית כלפי הצד השני – "אבא שלך חתיכת אפס", "אמא שלך המטומטמת".
  • המצאת שקרים אודות הצד השני או חשיפת הילד לאמיתות שאינן מותאמות לגילו באופן פוגעני – "אבא לא יכול לבוא לאסוף אתכם חמודים הוא מעדיף להיות עם הילדים של המאהבת שלו".
  • הרחקת הילדים מהצד השני בתירוצים שונים – למשל לומר לאב שהילד לא מרגיש טוב ולכן לא יוכל להגיע אליו ולילד שהאב לא רוצה לבוא להיפגש איתו כי הוא לא מעוניין…
  • הטלת האחריות ל"פירוק המשפחה" על הצד השני – "שתדעי שהתגרשנו רק בגלל שאמא שלך בגדה בי בלי הפסקה"
  • האשמת הצד השני במשבר כלכלי המלווה לעיתים את הגירושים – "אני רציתי לרשום אתכם לחוג פסנתר אבל אמא לא מסכימה לשלם עבור החוגים שלכם"

כל הדוגמאות שהובאו להלן הן מתוך חיי היום-יום של הורים המצויים בהליך גירושים, וכמו שנאמר – מדובר בדוגמאות המעודנות ביותר!

 

כיצד יש לפעול במצב של הסתה בו חשד לניצנים של ניכור הורי?

מה כן לעשות –

  1. טיפול משפטי – אתם נדרשים לטיפול מקצועי המותאם כחליפה אישית למצב הייחודי בו אתם נמצאים שכן בעניינים אלו אין מקרה אחד דומה לשני ויש לפעול אסטרטגית עם עו"ד לענייני משפחה בעל ניסיון בתחום והצלחה בתיקי ניכור הורי מורכבים.
  2. טיפול רגשי – הטיפול הוא הכרחי לכל אחד מהגורמים המעורבים. נהוג לפנות לטיפול פסיכולוגי, הדרכת הורים או אימון אישי להתמודדות עם המשבר. לעיתים הטיפול יהיה משולב להורה המנוכר והילדים, לעיתים כל צד יידרש לטיפול בנפרד.
  3. לתעד את ההסתה ככל הניתן במסגרת החוק – אתם תצטרכו בשלב מסוים להוכיח את ההסתה ולהוכיח את הניכור. שימרו צילומי מסך של שיחות, הקלטת שיחות שאת/ה צד להן, כתבו פתקים עם אירועים שהתרחשו על מנת שלא יישכחו עם הזמן.

 

מה לא לעשות  –

  1. לא לנסות לפתור את הבעיה לבד – אין לך את הכלים והניסיון להתמודד עם ההורה המנכר ולא עם הילדים אם הם נמצאים כבר במצב של ניכור מתמשך כלפייך.הניסיון מלמד כי ברוב המצבים פניית ההורה המנוכר, שכלפיו מתבצעת ההסתה הקשה להורי המסית רק מחמירה את הבעיה ומוסיפה אש למדורה.יש לזכור – הטיפול בניכור הורי הוא מול הילדים ולא מול ההורה המנכר.אתם נדרשים לגורם נייטרלי מקצועי שיתערב ביניכם שכן ככל הנראה האמוציות והסכסוך נמצא בעוצמה גבוה מידי להתנהל בעצמכם.
  1. לא להתמהמה, יש לפעול באופן מיידי – מדובר בחיים שלכם ושל היקרים לכם מכל.
  2. לא לערב את הילדים- איך לא אערב את הילדים? הרי הם מרכז העניין. הילדים הם הנפגעים הראשיים בסיטואציה והדבר האחרון שהם צריכים זה שעוד הורה יצטרף למחול השדים המטורף של ניכור והסתה. הדבר הגרוע ביותר שאפשר לעשות בסיטואציה הוא לנסות "להחזיר" להורה המסית דרך "הסתה נגדית". כל מה שתשיגו זה אנטי מצד הילדים, "נקודות רעות" בפניה לערכאות לפתרון הסוגייה, ובסוף – תפגעו עוד יותר בילדים שלכם.
  3. לא להיעלב מהילדים – כהורה המבוגר והאחראי בסיטואציה, אין לך את הפריבילגיה להיעלב מהילדים שלך. לנטור להם טינה, לפתח אנטי כלפיהם. לא כל מה שמותר להם מותר לך – אתה המבוגר. כן, גם אם הם בני 15 ו"ילדים גדולים".נקודה זו מובילה אותי לכותרת המאמר.

 

 

מה היא התרופה לניכור הורי?

המשאב היקר והזול ביותר שיש למין האנושי להציע – זמן.

הזמן הוא הן תרופה מונעת והן תרופה טיפולית.

כפי שכבר קראתם, עת עולה החשד למקרה של הסתה אסורה שעשויה לעלות לכדי ניכור הורי מהירות התגובה היא המשמעותית ביותר.

הזמן שתחכו כל עוד אתם חושדים שיש ניכור הורי ללא טיפול מקצועי בעניין – הוא קריטי.

עליכם לפעול במהירות על מנת לעצור את ההסתה ולמנוע את החמרתה באופן שיגיע למצב בלתי הפיך.

זו תרופת המנע.

 

מה לעשות אם אני 

 

חווה ניכור הורי?

אם אתם חווים מצב של ניכור הורי הכולל נתק ממושך מהילדים, התרופה גם היא – היא זמן.

לאחר שפניתם לטיפול מקצועי, והחלו הליכים משפטיים, הטיפול דורש זמן.

קשה מאוד לשקם מערכת יחסים בין הורה וילד שנפגעה כתוצאה מניכור הורי.

קשה אך לא בלתי אפשרי. השיקום דורש אורח רוח, סבלנות, חמלה – וזמן.

הזמן מרפא גם את הפצעים הכואבים ביותר.

הכרתי אב שלא הגיע לחתונה של ביתו לאחר נתק של מספר שנים, ועם הפיכתה לאם, התרכך ליבה וכיום הוא סבא מקסים, עוזר עם הנכדים, ומפצה על הזמן האבוד.

ההמלצה שלי היא להשתמש בזמן כתרופה מונעת – במקרה בו אתם חושדים ומתחילים לחוש בניצני הניכור ההורי, פנו לקבלת ייעוץ מקצועי, ויפה שעה קודם.

 

זקוקים לייעוץ בנושא? השאירו פרטים ועורכת דין במשרדנו תחזור אליכם.